Donacija mandarina putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD)

  • Slika /slike/studeni 2019/FEAD 29112019/IMGP9525w.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Podhum – Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić posjetila crkvu sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu gdje je završena podjela neretvanskih mandarina u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili materijalnu pomoć, Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Državna tajnica Burić istaknula je u pozdravnom govoru da je Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. – 2020. u okviru FEAD-a na raspolaganju oko 36,6 milijuna eura iz sredstava Europske unije te 6,5 milijuna eura iz nacionalnih sredstava.

„Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo odgovorno za djelotvornu i učinkovitu koordinaciju i provedbu FEAD-a, svjesno je svih poteškoća s kojima su najosjetljivije skupine suočene pa slijedom toga podržavamo sve aktivnosti s ciljem zadovoljenja njihovih osnovnih životnih potreba i smanjenja siromaštva stvaranjem uvjeta za gospodarski rast i razvoj, aktivnu politiku zapošljavanja i razvoj ljudskih potencijala“, istaknula je državna tajnica.

Akcija se provodi u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskim Caritasom, sukladno iskazu interesa ustanova u njihovu sustavu. Ove godine je podijeljeno 30 tona mandarina koje su uzgojili članovi zadruge „Modro zelena“ iz Metkovića  i to 20 institucija Hrvatskog Crvenog Križa, 15 institucija

Hrvatskog Caritasa te pučkim kuhinjama, socijalnim samoposlugama  i pružateljima usluga smještaja i boravka za beskućnike na području cijele Republike Hrvatske.

Ovogodišnja promocija OP FEAD-a  s podjelom mandarina počela je sredinom studenoga 2019. godine, a završila današnjim događajem u Podhumu.

Uz državnu tajnicu Majdu Burić na dodjeli su sudjelovali i Ana-Marija (s. Marija Faustina) Kovačević, ravnateljica Caritasa nadbiskupije Rijeka, mons. dr. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida u Rijeci i biskupski vikar za pastoral Riječke nadbiskupije, mr. sc. Đana Pahor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija, vlč. Ivan Milardović, župnik Župe svetog Mihovila Arkanđela Jelenje te Nebojša Jerković, predstavnik Modro zelene zadruge i voditelj referalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja.

Više o FEAD-u možete pronaći OVDJE.
 

Pisane vijesti