Ministar Aladrović na sastanku EPSCO Vijeća

  • Slika /slike/listopad 2019/Luxembourg 24102019/e962cea4-3760-4848-9f10-ed6ed8e50f95.jpg
  • Slika Bugarski ministar Boris Petkov i ministar Josip Aladrović
  • Slika Ministar Josip Aladrović i danski ministar za  zapošljavanje g. Peter Hummelgaard
  • Slika Bilateralni sastanak s njemačkim državnim tajnikom u federalnom Ministarstvu za rad i socijalna pitanja  g. Rolfom Schmachtembergom
  • Slika
  • Slika Ministrica Bedeković i ministar Aladrović s švedskim ministricama za zapošljavanje gđom Evom Nordmark i za ravnopravnost spolova gđom Åsom Lindhagen
Luxemburg, 24. listopada 2019. – Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović  je zajedno s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja izv. prof. dr. sc. Vesnom Bedeković  sudjelovao na sastanku ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja u formatu EPSCO Vijeća koji se održavao 24. listopada 2019. u Luxembourgu.

Na Vijeću se, između ostaloga, raspravljalo i o usklađivanju vještina i potreba tržišta rada u promjenjivom svijetu rada, pitanju unaprjeđivanja cjeloživotnog učenja u cilju omogućavanja stvarnih prilika za kontinuirano usavršavanje i prekvalifikaciju tijekom cijelog radnog vijeka te mogućnosti unaprjeđivanja sudjelovanja skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada u cjeloživotnom učenju.

Kao odgovor na izazove koje donosi tehnološki napredak, digitalizacija i automatizacija, ministar Aladrović je kao ključnu ulogu naveo kontinuirano i cjeloživotno obrazovanje te stjecanje vještina potrebnih za prilagodbu promjenama u svijetu rada. Istaknuo je da tek oko 11 posto zaposlenih sudjeluje u programima cjeloživotnog obrazovanja na razini Europske unije.

„Nedostatak kontinuiranog stjecanja vještina ugrožava dugoročnu zapošljivost radnika, ali i konkurentnost ekonomija Europske unije koje teško pronalaze kvalificiranu radnu snagu“, rekao je ministar.

Ministar je naglasio kako je za dugoročno rješavanje ovog strukturnog problema važno razvijati mehanizme i alate za praćenje, analizu i predviđanje budućih potreba tržišta rada.

Također, naveo je da ukoliko postoji želja za povećanje udjela radnika u programima cjeloživotnog obrazovanja potreban sveobuhvatan pristup i uključenje svih aktera. Važnost promidžbe partnerstva obrazovnog sustava i tržišta rada te jačanje suradnje sa socijalnim partnerima, čiji angažman pri izradi modela kontinuiranog usavršavanja može značajno doprinijeti razvoju vještina specifičnih za pojedine sektore.

Za uključivanje skupina u nepovoljnom položaju na tržište rada ministar Aladrović je napomenuo da su rješenje ciljane i prilagođene mjere aktivne politike zapošljavanja koje se razvijaju kroz Europski socijalni fond.

„Vlada Republike Hrvatske je od 2016. uložila preko 800 milijuna kuna u programe zapošljavanja financiranih iz Europskog socijalnog fonda, a u kojima je 2018. sudjelovalo gotovo 40 000 građana“, napomenuo je ministar.

Govoreći o Hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije ministar je istaknuo nastavak rasprave o temi upskilling-a i reskilling-a koja će ujedno biti i jedan od naših prioriteta u području zapošljavanja i socijalne politike te naglasio kako su baš te teme zajednička odgovornost javnih tijela i poslodavaca.

Na marginama EPSCO Vijeća hrvatska delegacija se sastala s danskim ministrom zapošljavanja Peterom Hummelgaardom, njemačkim državnim tajnikom u federalnom Ministarstvu za rad i socijalna pitanja  Rolfom Schmachtembergom i švedskom ministricom za zapošljavanje Evom Nordmark i za ravnopravnost spolova Åsom Lindhagen, kojima je ministar Aladrović predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem iduće godine te razgovarao o mogućnostima suradnje.
 
 

Pisane vijesti