Ministar Aladrović na sastanku s glavnim tajnikom ETUC-a Lucom Visentinijem

  • Slika /dokumenti/HR 2020 EU/ETUC 16012020/DSC_2818.JPG
  • Slika
  • Slika
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović održao je danas u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata (ETUC) Lucom Visentinijem.

Na sastanku je ministar Aladrović predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem (razvoj vještina, ponovno kvalificiranje i dobrobit na radnom mjestu) kojim predsjeda zajedno s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja Vesnom Bedeković te naglasio kako su hrvatski prioriteti u mnogim točkama komplementarni s ETUC prioritetima za novi institucionalni ciklus.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da su naši EPSCO prioriteti dobro detektirali ključne teme u području rada i socijalne politike, a to su razvoj vještina, utjecaj demografskih trendova te nužnost osnaživanja pravne i socijalne zaštite za sve zaposlene i za sve građane Europske unije“, rekao je ministar Aladrović.

Vezano za prioritete Europske konfederacije sindikata ministar je istaknuo kolektivno pregovaranje kao važan instrument socijalnog dijaloga te da Hrvatska čini značajne napore u cilju povećanja plaća. Minimalna plaća je osjetno povećana zadnjih godina, a rast će i ove godine za 8,33%.

„Mi kao regulatori moramo pratiti brze promjene i njihov utjecaj na svijet rada i nikoga ne smijemo izostavljati. Svi zaposlenici trebaju uživati jednaku pravnu i socijalnu zaštitu i naša je odgovornost da ih štitimo našim politikama i zakonima“, kazao je ministar.

Također, ministar je istaknuo zalaganje za što jači dijalog sa socijalnim partnerima o svim ključnim temama pa tako i o budućnosti Europe i demokracije te naglasio važnost razmjene mišljenja socijalnih partnera o nizu procesa koji su temelj europske ekonomije.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) predstavlja  45 milijuna radnika iz 90 nacionalnih sindikata u 38 europskih zemalja i 10 europskih sektorskih sindikata. Prioriteti ETUC-a se odnose na budućnost Europe i demokracije, upravljanje gospodarstvom, poreznu politiku, plaće i kolektivno pregovaranje, socijalni dijalog, demokraciju na radnom mjestu, industrijsku politiku i digitalizaciju, nestandardne oblike rada, zaštitu na radu, održivi razvoj, klimatske promjene i energetsku politiku, pravednu mobilnost, slobodno kretanje i upućene radnike, migracije, međunarodnu trgovina te vanjske odnose.

Uz ministra rada i glavnog tajnika sastanku su prisustvovali i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata koji su ujedno i članovi ETUC-a.

Pisane vijesti