Ministar Aladrović sudjelovao na online konzultacijama s povjerenikom Schmitom

  • Slika /slike/2020/schmit_konzultacije-18_06_20/WhatsApp Image 2020-06-19 at 11.39.57.jpeg
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Europske komisije, 18. lipnja 2020. godine održane su online konzultacije   s povjerenikom za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasom Schmitom o provedbi Europskog stupa socijalnih prava. Uz povjerenika Schmita na konzultacijama sudjelovali su ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, državni tajnik u Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Ivica Bošnjak, te predstavnici socijalnih partnera i organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Kao dio širih konzultacija sa socijalnim partnerima, sudionici su razmijenili mišljenja o pojedinim pitanjima koja su usmjerena na provođenje Europskog stupa socijalnih prava na nacionalnoj razini i razini Europske unije te o mjerama koje se moraju poduzeti kako bi se osigurala uspješna i pravedna digitalna i zelena tranzicija europskog gospodarstva.

U svom uvodnom izlaganju ministar Aladrović istaknuo je kako je Stup uspostavio odgovarajući okvir za unaprjeđenje prava radnika, funkcioniranja tržišta rada, socijalne uključenosti i ravnoteže između privatnog i poslovnog života, a važnost primjene njegovih načela još je naglašenija u okolnostima pandemije Covid-19, kao i u već započetim procesima zelene i digitalne tranzicije. Također, ministar je naglasio kako tranzicija neće obuhvatiti svakoga na jednak način, stoga je zadaća svih dionika da zaštite osobe u nepovoljnom položaju, a jedan od načina za ispunjenje tog zadatka je razvoj i provedba politika utemeljenih na načelima Europskog stupa socijalnih prava.

Ministar Aladrović zaključio je je kako su snažna koordinacija država članica, kao i aktivan angažman i sudjelovanje socijalnih partnera i organizacija civilnog društva, ključni za oblikovanje sadašnjih i budućih politika Europske unije.

Pisane vijesti