Održan 4. sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine

  • Slika /slike/2020/4 sjednica RS za nacionalnu mirovinu/DSC_2928.JPG
  • Slika
  • Slika
Zagreb, 5.veljače 2020. godine – Četvrti sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine održan je u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava na kojem je Radnoj skupini predstavljen nacrt Prijedloga Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

„Ovaj prijedlog smatramo odgovarajućim rješenjem za naše građane starije životne dobi koji nemaju mirovinu niti drugih izvora prihoda“ istaknula je uvodno državna tajnica Majda Burić, voditeljica Radne skupine, a u nastavku je prezentaciju nacrta Prijedloga zakona održala pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Melita Čičak.

Prema nacrtu Prijedloga Zakona, nacionalna mirovina bi se u konačnici zvala nacionalna naknada za starije osobe. Predviđeno je da naknada bude novčano primanje za hrvatske državljane starije od 65 godina života s prebivalištem u RH i to u neprekidnom trajanju od 20 godina prije podnošenja zahtjeva uz zadovoljenje dohodovnog cenzusa za korisnika i članove kućanstva. Prijedlog je da cenzus iznosi 800 kn mjesečno po članu kućanstva.

Prijedlog je da iznos naknade od 1. siječnja 2021. iznosi 800 kn za jednog ili više korisnika u istom kućanstvu, te bi se po odluci Upravnog vijeća Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje usklađivala jednom godišnje prema porastu indeksa potrošačkih cijena.

Uz državnu tajnicu Majdu Burić i pomoćnicu ministra Melitu Čičak na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  Državnog zavoda za statistiku, Instituta za javne financije, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge poslodavaca, Ekonomskog instituta te Sindikata umirovljenika Hrvatske, Matice umirovljenika Hrvatske,
Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnog sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata.

Održanu prezentaciju možete vidjeti na linku

Pisane vijesti