Održana neformalna videokonferencija EPSCO-a

  • Slika /slike/2020/EPSCO-09062020/49987462488_f765adda2e_k.jpg
  • Slika
  • Slika

Kako ojačati i učiniti otpornijim nacionalne politike zapošljavanja i socijalne politike - prevladavanje posljedica trenutne krize uzrokovane pandemijom Covid-a 19

Na inicijativu hrvatskog predsjedništva Vijećem EU, održana je neformalna videokonferencija na kojoj su sudjelovali ministrice i ministri rada i socijalne politike država članica EU, visoki predstavnici Europske komisije – povjerenica za pitanja jednakosti Helena Dalli i povjerenik za poslove i socijalna prava Nicolas Schmit.

Nastavno na videokonferenciju održanu 5. svibnja na kojoj se raspravljalo o planovima gospodarskog oporavka i demografskim izazovima povezanim sa pandemijom Covid-a 19, na današnjoj videokonferenciji kojom su predsjedali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, fokus rasprave bio je usmjeren na nacionalne politike zapošljavanja i socijalne politike kako ih ojačati i učiniti otpornijima, s ciljem prevladavanja posljedica trenutne krize uzrokovane pandemijom Covid-a 19.

Ministri Aladrović i Bedeković ujedno su ukratko predstavili svojevrsnu retrospektivu ključnih aktivnosti hrvatskog predsjedanja, provedenih u okviru EPSCO Vijeća.
Ministrice i ministri EU raspravljali su i o pitanju zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova u kontekstu pandemije, osobito vezano uz ranjive skupine.

Uvodno Ministar Aladrović je istaknuo kako je pandemija dodatno ubrzala promjene u poslovnim procesima i obavljanju mnogih djelatnosti, prvenstveno kroz široku upotrebu modernih tehnologija i uvođenjem fleksibilnijeg radnog vremena, te je važno sagledati moguće dugoročne korisne učinke takvih promjena na gospodarstvo i društvo u cjelini.

Također zaključio je nužnost koordiniranog pristupa relevantnih dionika na EU razini kako bismo bili u mogućnosti razviti odgovarajuće socijalne politike i politike zapošljavanja, s ciljem učinkovitog odgovora na buduće izazove na tržištu rada.

Ministrica Bedeković istaknula je: „Ravnopravnost između žena i muškaraca, svima nam je poznato, ugrađena je u EU ugovore kao temeljno pravo, vrijednost i cilj Unije. Pandemija Covid-a 19 ostavila je ozbiljne i dalekosežne posljedice na sva područja života naših građana, tako i na ravnopravnost spolova. Ovom video konferencijom hrvatsko predsjedništvo nastavilo je s usmjeravanjem zajedničkog rada i napora u suočavanju s utjecajem pandemije i prevladavanja postojećih izazova.“

Nadležni ministri i ministrice u raspravi su predstavili niz mjera koje su provedene ili se planiraju provesti u državama članicama vezano uz ovu tematiku.

Ministrica Bedeković istaknula je: „Brojne nove mogućnosti i izazovi stoje pred nama. Samo kroz planirano djelovanje, prilagođeno novonastalim okolnostima i rješavanjem uzroka nejednakosti, možemo izgraditi ravnopravnije društvo za sve. Bitno je pritom promicati integrativni i horizontalni pristup u planiranju, provedbi i procjeni politika, uz sinergiju svih dionika. Uvažavanje specifičnosti država članica i nadležnosti značajan je dodatni faktor.“

Zaključno, u završnom dijelu Konferencije predstojeće - iduće njemačko predsjedništvo Vijećem Europske unije predstavilo je ključne prioritete njemačkog predsjedanja.

Pisane vijesti