Održani „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ u Šibeniku

  • Slika /slike/aladrović/aladrovic-sibenik-05_10_19.jpg
  • Slika
U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku je 5. i 6. listopada 2019.  održana konferencija „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“.

Na središnjem dijelu konferencije sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, kao i domaćin ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uz potpredsjednika Vlade Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministra uprave Ivana Malenice, ministrice za demografiju, obitelj, socijalu politiku i mlade Vesne Bedeković, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i brojnih saborskih zastupnika i državnih tajnika.
 
„Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“ bio je dio programa u sklopu kojeg je ministar Aladrović održao izlaganje i prezentaciju uspješnosti rada Europskog socijalnog fonda, istaknuvši kako je od ukupno 14,2 mlrd kuna koliko je na raspolaganju, ugovoreno više od 10,3 milijarde, a do kraja godine planira se ugovoriti još 1,5 milijardu, što čini više od 90% ukupne alokacije kroz objavljene pozive.
 
"Kada gledamo strukturu ulaganja ESF-a u Hrvatskoj možemo ju podijeliti na četiri cjeline: zapošljavanje, socijalno uključivanje, obrazovanje i dobro upravljanje, stoga se istinski radi o fondu koji mijenja život ljudi i utječe na ljudske sudbine." naglasio je Aladrović.
 
Kroz zapošljavanje financira se niz mjera aktivne politike zapošljavanja, a do 2023. planira se uključiti više od 100 tisuća nezaposlenih u mjere podržane ESF-om, a za to se odvaja 4,2 milijarde kuna. Za stipendije učenicima strukovnih škola za vezana zanimanja, zajedno s Ministarstvom gospodarstva osigurano je više od 270 milijuna kuna, a kao jedan od jednu uspješnih primjera suradnje raznih EU fondova u podržavanju pionirske ideje, ministar Aladrović je istaknuo gaming inkubator u Novskoj, ali i čitav niz drugih uspješnih projekata.
 
Na kraju izlaganja ministar je zaključio kako je Europski socijalni fond utjecao obrazovno, društveno, strukturno i teritorijalno. Naime, omogućio je dostupnije obrazovanje, jačanje organizacija civilnog društva na svim razinama, približio javnu upravu građanima kroz digitalizaciju i informatizaciju procesa javne uprave i k tome bio prisutan u gotovo 300 gradova i općina iz cijele Hrvatske.

Pisane vijesti