Potpisan Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike - Povećanje osnovice za 6,12 posto u 2020.

  • Slika /slike/studeni 2019/Potpisivanje TKU državni 29112019/DSC_2227.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zagreb, 29. studenoga 2019. – Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava potpisan Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, kojim su utvrđena povoljnija prava za državne službenike i namještenike u idućoj godini.

Navedenim Dodatkom osnovica za obračun plaće povećava se u idućoj godini za po tri puta po 2% i to 1. siječnja 2020. (plaća u veljači), 1. lipnja 2020. (plaća u srpnju) i 1.10.2020. (plaća u studenome). To čini ukupno povećanje osnovice na godišnjoj razini za 6,12 posto.

Također, utvrđeno je da se visina godišnje nagrade za božićne blagdane kao i regres za korištenje godišnjeg odmora u 2020. godini povećava sa 1.250 kuna na 1.500 kuna (povećanje od 20%).

Dar u prigodi dana Sv. Nikole Dodatkom je povećan sa 500 kuna na 600 kuna (povećanje od 20%).

U konačnici službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu prema ovom Dodatku otpremnina se neće više računati u visini od tri proračunske osnovice, već u visini dvije osnovice za obračun plaće.

Dodatak je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović a u ime sindikata državne službe Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske i Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstava unutarnjih poslova.

Ministar Aladrović je tom prilikom istaknuo kako smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama.
 

Pisane vijesti