Sudjelovanje ministra Aladrovića na konferenciji Ureda Međunarodne organizacije rada i Europske komisije

  • Slika /slike/2020/ILO 6032020/IMG_5741.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović sudjelovao je na okruglom stolu ministara na konferenciji „Poboljšanje odnosa socijalnih partnera i uloge socijalnog dijaloga u novom svijetu rada”, u organizaciji Ureda Međunarodne organizacije rada i Europske komisije, u Bruxellesu 5. i 6. ožujka 2020. Na posebnom panelu visokih predstavnika vlada - okruglom stolu ministara koji se održao 6. ožujka 2020,  prisutnima se obratio gospodin Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Europske komisije. Povjerenik Schmit je istaknuo socijalni dijalog i snažne socijalne partnere kao ključne elemente gospodarskog rasta i socijalne pravde. Dodatno je naglasio nužnost jakog socijalnog dijaloga koji mora biti prilagodljiv trenutnim promjenama te čvrsto odgovoriti na izazovno vrijeme globalizacije, klimatskih promjena i razvoja tehnologije koje se implicira na svijet rada i uopće globalnog gospodarstva.  

U svojstvu predsjednika EPSCO Vijeća nadležnog za pitanje rada, ministar Aladrović se tijekom uvodnog izlaganja osvrnuo na potrebu prilagodbe izazovnom dobu i novim promjenama potaknutima digitalizacijom i automatizacijom sve većeg broja poslova. Zbog brzine promjena, te upravo u procesu prilagodbe budućem tržištu rada, naglasio je kako je uloga socijalnih partnera iznimno bitna te da je upravo njihov doprinos vladama neprocijenjiv zbog direktnog uvida u pojedina poslovna okruženja. Razmjena znanja putem otvorene komunikacije između svih partnera će pridonijeti zajedničkom cilju osiguranja poštenih uvjeta rada i stimulativnog okruženja za sve. U smislu važnosti socijalnog dijaloga, ministar Aladrović je istaknuo nedavnu ratifkaciju Konvencije o tripartitnim konzultacijama br. 144 te je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja kao i planirane projekte i konferencije na EU razini u području rada. Zaključno, ministar Aladrović je istaknuo važnost svih strana -  vlade i socijalnih partnera na suradnju i zajednički utjecaj na kreiranje socijalnih politika i budućnosti Europe.

Uz ministra Aladrovića na predmetnom okruglom stolu ministara sudjelovali su resorni ministri i zamjenici ministara iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Cipra, Kosova, Litve, Malte i Švedske, dok je okrugli stol ministara moderirao i vodio gospodin Heinz Koller, glavni direktor za Europu i Centralnu Aziju Međunarodne organizacije rada.

Predmetna konferencija je predstavila razne panel rasprave na kojima su sudjelovali predstavnici radnika, poslodavaca i vlada te na kojem su se prezentirali rezultati projekta pokrenutog u suradnji Međunarodne organizacije rada i Europske komisije. U izradi spomenutog projekta o poboljšanju odnosa socijalnih partnera i uloge socijalnog dijaloga u novom svijetu rada sudjelovali su socijalni partneri koji su dali osnovne smjernice o glavnim pitanjima koja se nameću kad se govori o ulozi socijalnih partnera i njihovog utjecaja na budućnost rada. Tri su ključna pitanja koja su socijalni partneri odredili kao ključna, a to su: jačanje reprezentativnosti i zastupljenosti socijalnih partnera; podrška autonomiji socijalnih partnera i uloga socijalnih partnera u doba digitalizacije. Projekt obuhvaća ukupno 34 države Europe.

Pisane vijesti